Kızlık zarı kadınlarda vajinal açıklığın 3-3 santimetre içinde yaklaşık kalınlığı 2-3 milimetre kadar olan, bu açıklığı kısmen kaplayan zar benzeri dokudur. Adından dolayı zar yapıda olduğu düşünülse de aslında değildir. Her kadında aynı şekilde olmayan kızlık zarı, genelde hilal şeklindedir ve kılcal damarlarla örtülüdür.
Kızlık zarının dikimi, lokal anestezi altında basit cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilebilmekte ve hasta operasyonu takip eden 1-2 saat içinde taburcu edilebilmektedir. Ancak operasyon gerçekleştirildikten sonra hastadan bazı hususlara dikkat etmesi istenir. Örneğin, ameliyatı takip eden bir buçuk, iki aylık süreçte havuz gibi steril olduğundan emin olunamayan ortamlardan uzak durulmalı ve cinsel ilişkiye girilmemelidir. Bu süreç tamamlandığında ameliyat edilen bölge tamamen iyileşmiş olacaktır, yani bu işlemin yapıldığını anlamanın bir yolu yoktur. Yukarıda anlatılan kalıcı kızlık zarı dikimi operasyonundan farklı olarak geçici kızlık zarı dikimi de imkân dahilindedir. Ancak geçici kızlık zarı dikimi sağlık açısından bakıldığında kalıcı kızlık zarı dikiminden çokça geride kalmaktadır. Bu iki farklı yöntem arasındaki farklar şöyle özetlenebilir:
Kalıcı kızlık zarı dikimi Flep yöntemi olarak bilinir ve özellikleri,
- Lokal anesteziye eşlik eden sedasyon altında yapılması
- Kendiliğinden eriyen dikişler kullanılması.
- Evlenmeden en az 1,5-2 ay önce yapılması
- Hastanın işlem sonrası daha çabuk iyileşmesi için dinlenmesi gerekliliği
- Vajinal daraltma işlemlerinde ve yeni bir himen dokusu oluşturmada uygulanmasıdır.
- Geçici kızlık zarı dikiminin özellikleri ise;
Lokal anestezi altında yapılması
- Benzer şekilde kendiliğinden eriyen dikişler kullanılması
- Evlenmeden 3-4 gün önce yapılması
- Hasta aynı gün normal aktivitelerine dönebilmesi
- Kısa süreli olması.
- Geçici kızlık zarı dikimi genellikle düğüne çok az zaman kaldığında vadettiği erken iyileşme seçeneği nedeniyle tercih edilmektedir.
Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır?
Himenoplasti zarar görmüş ya da yırtılmış kızlık zarının cerrahi müdahale yardımıyla onarılması işlemidir. Himenoplasti ameliyatının uygulanıp uygulanmadığı adli tıp ya da kadın doğum uzmanları tarafından teşhis edilebilmektedir. Yine de bu işlemin her uzman tarafından birbirlerinden farklı gerekçelerle yapılmaması durumu mevcuttur. Kızlık zarı dikimi alanında uzman jinekologlar tarafından hijyenik koşullar sağlanarak gerçekleştirilmelidir.
Kızlık zarı dikimi yukarıda da özelliklerini belirttiğimiz gibi iki farklı yöntem vardır: Kalıcı ve Geçici Kızlık Zarı Dikimi.
Geçici kızlık zarı dikimi yöntemi 20-30 dakika kadar süren, lokal aneztezi ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Kadınlar tarafından evlenmeden çok kısa bir zaman önce uygulanabiliyor olması ile tercih edilen bir yöntemdir. Uygulama sırasında az miktarda kanama gerçekleşebilmekte de olsa bu endişe edilecek bir risk taşımamaktadır.
Kalıcı kızlık zarı dikimi 30-45 dakika süren, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilen işlemdir. Kadınlar tarafından geçici kızlık zarının dikiminin aksine evlenmeden 2-3 ay önce uygulatılan bu işlem bir yapay kızlık zarı işlemidir.
Himenoplasti (kızlık zarı dikimi) sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyatı takip eden 10 gün içerisinde bisiklete, motosiklete binilmemeli, spor aktivitelerinde bulunulmamalıdır. İşlemin yapıldığı bölge temiz tutulmalı; her zaman önden arkaya doğru temizleniyor olduğundan emin olunmalıdır. Düzenli kontroller ve enfeksiyona engel olmak için yapılan pansumanlar aksatılmamalıdır.