Kürtaj, istenmeyen gebeliklerin, 10. Haftaya kadar rahimden tahliye edilmesi anlamına gelir. İsteye bağlı olarak yapılan kürtaj, yalnızca 10. Gebelik haftasına kadar yapılabilmektedir. Şayet kürtaj yani gebeliğin rahimden tahliyesi tıbbi sebepler kaynaklı olarak yapılıyorsa, bebek ya da annenin hayatı sağlık problemleri sebebiyle tehlikede ise, gebeliğin her döneminde kürtaj yapılabilmektedir.
Ülkemizde kürtajın yasal boyutu nedir?
İsteğe bağlı yapılan kürtaj, ülkemizde 10. Gebelik haftasına kadar yapılabilmektedir. Bu haftayı aşan gebeliklerde yasal olarak kürtaj uygulaması yapılması yasaktır. Şayet kadın 18 yaşından büyükse ve bekarsa, yalnızca kendi isteği ile kürtaj olabilmektedir. Bu aşamada gizlilik politikası gereği yapılan işlemlerin 3. Şahıslarla kesinlikle paylaşılmadığının bilinmesi gerekmektedir.
Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj, günümüzde oldukça kolay bir şekilde uygulanan bir işlemdir. Yaklaşık olarak 15 dakikada tamamlanan kürtaj işleminin daha rahat tamamlanması için genel anestezi uygulanması önerilir. Ancak kadının isteği üzerine lokal ya da genel anestezi de uygulanabilmektedir.
Bu aşamada kadının sağlık durumuna ve hastanın isteğine göre anestezi yöntemine karar vermekteyiz. Şayet lokal anestezi uygulanacaksa rahim ağzının uyuşturulması gerekmektedir. Lokal anestezi uygulanacak hastaların işlemden önce aç ya da tok karnına gelmeleri fark etmemektedir. Genel anestezi uygulanacak hastaların ise kürtaj işleminden 6 saat önce herhangi bir şey yenilip içilmesi yasaktır. Bu aşamada sigara da içilmemelidir.
Hasta, jinekolojik muayenede olduğu gibi muayene masasına alınır. Ardından kadın sırt üstü uzanır ve ayaklarını gerekli alanlara yerleştirilir. Daha sonra vajinaya bir spekulum uygulanır ve vajina içi ile rahim ağzı antiseptik solüsyonlarla temizlenir. Şayet genel anestezi yöntemi tercih edilmişse, bu uygulamalar hasta uyutulduktan sonra yapılır.
Kürtaj uygulamasına başlamadan önce rahim ağzının genişletilmesi sağlanır. Rahim ağzının genişletilmesinden sonra ise kalem inceliğinde plastik bir tüp ile rahim ağzından geçilir ve rahme ulaşılır. Daha sonra ise vakum yöntemi ile rahim içi 15 dakikada temizlenir.
Vakumla kürtaj işleminden sonra doktor eğer gerek görürse ucu küçük kaşık gibi olan cerrahi bir küret aletini nazikçe kullanabilir, böylece rahim içinde kalan tüm fetüs ve plasentaya ait materyaller rahim duvarından ayrıldığından emin olunur.
Vakumlu kürtajın avantajları nedir?
Vakumlu kürtajın daha sağlıklı olması bakımından kürtaj işlemlerini bu yöntemle gerçekleştirmekteyiz.
Hamileliğin ilk 3 ayında vakumla kürtaj işlemi yapılabilir.
Rahimde gebelikle ilgili bir parça kalma riski %1’den azdır.
Komplikasyon riski düşüktür.
Rahim ve karın içi organlarının hasar görme riski daha düşüktür.
Kürtajdan sonra kontroller nasıl yapılır?
Kürtaj işleminden 2 hafta sonra kontrollerin yapılmasını sağlıyoruz. Ardından pelvik kontrolleri yapıyor ve iyileşme sürecini değerlendiriyoruz. Hasta şikayetlerine ve belirtilerine göre işlemin başarılı olup olmadığını tespit ediyor ve kişi için en uygun doğum kontrol yöntemini öneriyoruz.
Ayrıntılı bilgi ve Sormak istedikleriniz için: 0332 351 91 11 veya 0544 350 52 22 den bize ulaşabilirsiniz.
YASAL UYARI
Bu site, ziyaretçilerini bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. İçerdiği bilgiler reçete, tanı ve tedavi niteliği taşımaz. Ziyaretçi her bilgiyi doktoruna danışarak teyit etme yükümlülüğü taşır. Sitedeki bilgilerin yanlış anlaşılması veya yanlış uygulanmasından kaynaklanan sorunlardan site/site sahibi sorumlu tutulamaz.